Standplaats Heijen

Dit is een gearchiveerde pagina die niet meer wordt bijgewerkt

Als gevolg van de gunning van het openbaar vervoer in Limburg aan Veolia rijdt Veolia het grootste deel van het vervoer op de route van lijn 83. Heijen is momenteel de standplaats van de ruim 40 chauffeurs die rijden op lijn 83. Voor Hermes werken 12 chauffeurs, die hun 5 bussen stallen in de Heijen en Veolia heeft 28 chauffeurs ingezet die de 7 bussen ook stallen in Heijen. De gedeelde kantine bevond zich tot juli 2015 op het busstation aan de Brabantweg.

Het werk van de chauffeur
Uiteraard is het besturen van de bus het belangrijkste taak van een chauffeur, maar hoe werkt dit nu eigenlijk? Eén keer per jaar krijgen alle chauffeurs een nieuw individueel rooster, waarin alle diensten voor het komende jaar staan. En die diensten zijn bijna elke dag verschillend want er zijn vroege diensten, late diensten, dagdiensten en ook nog gebroken diensten. De laatstgenoemde, ook wel split genoemd, betekent ’s morgens en ’s middags een gedeelte van een dienst rijden.

Eigenlijk werken de chauffeurs op alle (feest)dagen, dus ook in de weekends, en hebben dan vrije dagen door de week. De vroege diensten beginnen vanaf 5.30 uur ’s en 8.00 uur morgens tot tussen 13.00-15.00 uur ’s middags. De late diensten beginnen tussen 2 en 6 uur ’s middags en duren op zijn laatst tot kwart over één ’s nachts.

Dan zijn er ook nog gebroken diensten; ’s morgens een aantal uren rijden, een aantal uren pauze en dan nog een aantal uren in de namiddag.

Alle diensten duren gemiddeld 8 uur. Alle diensten beginnen en eindigen in Heijen. Voor de veiligheid en de gezondheid van de chauffeur is er altijd een verplichte rustperiode tussen de verschillende diensten.

De bussen
Veolia rijdt met de allernieuwste versie van Berkhof-Ambassador. Dit zijn heel stille milieuvriendelijke bussen voorzien van een electrisch bedienbare rijplank voor rolstoelers.  De bussen van Hermes niet allemaal van hetzelfde model en ook is het wagenpark nogal eens verschillend. Dit laatste komt ondermeer door het onderhoud aan de voertuigen, soms wordt er dan een wat ouder model ingezet. Het onderhoud van de bussen van Hermes gebeurt in Nijmegen en daar worden de bussen ook één keer per dag gewassen en getankt. Bij Veolia gebeurt dit in Venlose stalling. De allernieuwste Berkhof-bussen voldoen aan de allerlaatse milieu-eisen. Mede doordat de bussen veel lichter in gewicht zijn, wordt een aanzienlijke brandstof-besparing bereikt. Het lage-vloer concept wordt toegepast om het instappen te vergemakkelijken en is ook een voordeel voor het meevoeren van kinderwagens en dergelijke.

2 reacties

  1. Helaas moet de tekst iets aangepast. De gedeelde kantine in Gennep is niet meer.
    Verder leuke website.

Reacties zijn gesloten.