Groene haltes

Wandelboekjes zijn niet meer verkrijgbaar
Bij het Limburgs Landschap en het Wandelplatform zijn geen routebeschrijvingen meer te bestellen. Door onvoldoende fondsen zijn zij gestopt met het drukken en verspreiden ervan.
De volledige GPS-route van deze wandeling kan men hier downloaden

Wandelroute de Maasduinen
Wandelroute de Maasduinen loopt van Mook tot Venlo en bestaat uit acht aaneensluitende etappes tussen de elf en vijftien kilometer. De route voert u langs vennen, heidevelden, bossen, cultuurgronden en historische dorpjes. Ongeveer iedere zeven kilometer is er een aflooproute naar een groene bushalte.

Etappe 1 Mook – Gennep, 15 km
Etappe 2 Gennep – Afferden, 12 km
Etappe 3 Afferden – Nieuw Bergen, 15 km
Etappe 4 Nieuw Bergen – Well, 12 km
Etappe 5 Well – De Hamert, 16 km
Etappe 6 De Hamert – Lomm, 13 km
Etappe 7 Lomm – De Krosselt, 14 km
Etappe 8 De Krosselt – Venlo, 13 km

Groen halte-paal anno 2007

De Stichting het Limburgs Landschap is enige jaren geleden begonnen met het uitzetten van een lange afstandswandeling door haar natuurgebieden in de Maasduinen. Tussen Venlo en Mook liggen echter ook natuurgebieden van andere eigenaren en gemeentes. Daarom is toen met diverse partijen het plan opgezet om door heel de Maasduinen een wandelpad uit te zetten. Dit zogenaamde Groene Halte Maasduinenpad is nu klaar. De enorme klus is uitgevoerd door vrijwilligers van het ‘Wandelplatform’. Zij hebben een fraaie afwisselende route gemaakt die deels door het Maasdal loopt en verder door de hoger gelegen natuurgebieden langs de Duitse grens. De wandelaar komt langs vennen, heidevelden, uitgestrekte bossen en oude cultuurgronden, een landschap om trots op te zijn.

Voor liefhebbers
Het uitgezette Maasduinenpad is bedoeld voor de liefhebber. De 8 op elkaar aansluitende etappes zijn allemaal tussen de 11 en 15 km lang. Natuurlijk zijn er volop gelegenheden om te verpozen bij aan de route liggende horecabedrijven. Ook komen de etappes door de leuke historische dorpjes, waar de streek mee gezegend is. De uitzetters hebben alle moeite gedaan om de mooiste plekjes te vinden en door de route met elkaar te verbinden.

Met de bus terug
De meeste wandelaars zijn gewend om een rondlopende route te lopen. Zo kom je weer bij het beginpunt uit. Deze lange afstandswandeling heeft een ander principe. Je loopt tijdens een etappe van punt A naar punt B. Dat zijn altijd plekken waar een bushalte is. Bij het eindpunt neem je de bus terug naar je startpunt. Dwars door de Maasduinen loopt buslijn 83 van de Breng/Arriva dus je komt makkelijk terug. Geen strippenkaart? Neem een dagkaart van € 8,10.

De hele Maasduinen doorkruisen
De volgende keer neem je de aansluitende etappe en zo ontdek je de mooiste plekken van de Maasduinen en dat zijn er meer dan je denkt. Zo doorkruis je de hele Maasduinen. Het ligt nadrukkelijk in de bedoeling van de projectpartners om een aansluitende route door Duitsland te maken zodat een rondwandeling ontstaat.

Samenwerking
Het hele project kon alleen tot stand komen door samenwerking. Allereerst de vrijwilligers van het wandelplatform die de route hebben uitgezet, zij hebben ontelbare kilometers gelopen. Dan de verschillende terreineigenaren die toestemming hebben gegeven dat wandelaars over hun terreinen liepen. En natuurlijk de organisaties die de onkosten voor drukken van de wandelboekjes en de markeringen hebben betaald, Hermes, Leader+, Nivon, Nationaal Park de Maasduinen en het promotieplatform Maasduinen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *