
Rijk moet meerkosten betalen voor opknappen Maaslijn
2027
Randstad
Bron: L1
>LINT treinen verdwijnen op de Maaslijn
De passagierstreinen van het model LINT 41/H, hebben afgelopen week (7-juli) voor het laatst dienst gedaan op de Maaslijn. Dit model werd vooral ingezet op de spitsritten tussen Nijmegen en Venray. Daar komen nu 2 Stadler GTW-DMU treinstellen uit het Noorden voor terug. Vanaf september zullen deze treinstellen ook op de spitsritten worden ingezet. Reizigers kunnen tijdens de vierdaagse al kennis hebben gemaakt met deze treinen, toen waren er meerdere exemplaren uit het Noorden uitgeleend voor de vierdaagse.
Arriva startte aanvankelijk met 7 LINT 41/H treinstellen in Limburg, en ook Veolia had 2 treinstellen van dit model in gebruik. Deze dieseltreinen vielen nogal eens uit door storingen, en waren geleidelijk al weggehaald bij de Maaslijn. Op maandag 10 juli worden er weer 2 afgevoerd, en gaan dienst doen bij een andere concessie van Arriva.
De LINT 41/H werd gemaakt bij Alstom Transport in Salzgitter (D), bestaat uit twee bakken met een totale lengte van 41,8 meter. Het treinstel is voorzien van 2 dieselmotoren van in totaal 1260 kW. Voor het gebruik in Limburg waren de treinstellen verbouwd en voorzien van een 1e klas en een wc, en natuurlijk in de huisstijl van Arriva Limburg.
Bron: Wik
>PhD student ontwikkelt de CO2-barometer samen met Arriva
Hoeveel CO2 stoten Arriva’s treinen uit? En hoe kunnen ze nóg duurzamer rijden met de nieuwste technieken en brandstoffen? Onderzoeker Marko Kapetanovic van de TU Delft onderzocht het en ontwikkelde voor Arriva een unieke tool: de CO2-barometer. Hiermee wordt de CO2-voetafdruk ook van de Arriva Diesel treinen onderzicht. Tevens geeft deze aan hoe CO2 gereduceerd kan worden.
Marko promoveerde op 28 juni 2023 aan de TU Delft op de ontwikkeling van deze tool. Meer over zijn werkzaamheden en een animatie over de werking van de tool, zie hier. Bron: Arriva
>ProRail is opnieuw gestart met aanbesteding voor elektrificatie Maaslijn