NS onjuist gehandeld bij aanbesteding volgens Telegraaf

De NS heeft concurrerende vervoersbedrijven doelbewust de voet dwars gezet bij de strijd om het het trein- en busvervoer in Limburg.
Dat blijkt uit een nog geheim eindbesluit van kartelwaakhond ACM, in handen van De Telegraaf. Al eerder dook een voorlopige conclusie op.
Traineren
Met de deal is zo’n twee miljard euro gemoeid. Het eindrapport van de ACM geeft meer details en die spreken volgens De Telegraaf boekdelen. De NS zou onnodig allerlei verzoeken hebben getraineerd van concurrenten Veolia en Arriva.
NS-dochter Abellio, die de aanbestedingsprocedure uiteindelijk won, kreeg wel op korte termijn de gevraagde gegevens.

Belemmeren
“NS had een prikkel om de dienstverlening aan haar directe concurrenten te vertragen en te belemmeren. NS wist dat zij de inschrijving van directe concurrenten zodoende kon frustreren”, valt in het rapport te lezen.

Tweede Kamer
In de Tweede Kamer is het ACM-besluit ingeslagen als een bom, schrijft De Telegraaf. CDA-kamerlid Martijn van Helvert uit Susteren noemt het ’schandelijk’ dat de NS concurrenten moedwillig informatie onthoudt.
NS laat in de krant weten het totaal oneens te zijn met het oordeel. Volgens het bedrijf heeft het maar op ‘een paar kleine puntjes’ de Spoorwegwet overtreden. (bron: L1)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *