Veolia verhaalt miljoenen op NS

Vervoerder Veolia stelt de NS aansprakelijk voor alle schade die is geleden door de tegenwerking en spionage tijdens de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer.
Volgens een woordvoerster is het bedrag nog niet vastgesteld, maar loopt dat zeker in de miljoenen. In een brief aan waarnemend directeur Engelhardt Robbe schrijft Veolia dat eventueel ook directieleden en oud-directeuren van de NS hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden. Eerder maakte ook al de provincie Limburg bekend de schade te zullen verhalen op waarschijnlijk NS-dochter Abellio.

Aanleiding is het feit dat de NS via een schijnconstructie oud-directeur René de Beer van Veolia Limburg inhuurde. Die lekte vervolgens bedrijfsgevoelige informatie naar de concurrent. Ook blijkt dat de NS de concurrentie heeft tegengewerkt door vragen over bijvoorbeeld het gebruik van stations – die eigendom zijn van NS – pas op het laatste moment te beantwoorden. Veolia zegt dat het daardoor onmogelijk was een goed bod te doen voor het openbaar vervoer in Limburg.

NS-dochter Abellio won de aanbesteding. Toen de spionage bekend werd, zag Limburg van die gunning af, en ging de klus naar de nummer twee uit de aanbestedingsprocedure: Arriva. De directie van Abellio werd op non-actief gesteld en later moest ook NS-directeur Timo Huges opstappen.In de brief eist Veolia verder dat alle gegevens die illegaal bij de nationale spoorspoorwegen terecht zijn gekomen, worden vernietigd. Veolia wil vóór aanstaande dinsdag een reactie op de eisen. Gebeurt dat niet, dan dreigt het bedrijf naar de rechter te stappen.

De NS wil de brief, die donderdagmiddag pas laat binnenkwam, eerst bestuderen voordat er een reactie komt.  In de brief eist Veolia verder dat alle gegevens die illegaal bij de nationale spoorwegen terecht zijn gekomen, worden vernietigd. Veolia wil vóór aanstaande dinsdag een reactie op de eisen. Gebeurt dat niet, dan dreigt het bedrijf naar de rechter te stappen.

Eerder deze week werd door dagblad De Limburger naar buiten gebracht, dat ook een toezichthouder die namens 22 Limburgse gemeenten vervoerder Veolia controleert, met NS-dochter Abellio heeft samengespannen in het bedrijfsspionageschandaal dat Veolia ernstig dupeerde.

Dit blijkt uit onderzoek van Dagblad de Limburger. Spil in deze kwestie is Chrit Wolfhagen, directeur van het Roermondse bedrijf Trafficon. Met dat bedrijf houdt Wolfhagen namens 22 Limburgse gemeenten toezicht op het regiotaxivervoer van Veolia.  En zo wordt het dossier omtrent de aanbesteding in Limburg steeds omvangrijker.  (Bron: L1)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *