Weer vertraging Maaslijn: eind 2027 is het streven
Het duurt nog langer voordat de Maaslijn is verbreed en geëlektrificeerd. Nu is het streven eind 2027. De Provincie Limburg betreurt de vertraging.
Dat heeft deze keer te maken met de huidige onzekere marktsituatie door de oorlog in Oekraïne en met de aanleg van het Duitse deel van de Betuwelijn. Die aanpassing zorgt ervoor dat er aan de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen in 2025 en 2026 niet gewerkt kan worden.
Marktprijzen pan uit gerezen
Het is een project van de lange adem geworden. Eerder werd de aanbesteding door ProRail ingetrokken, omdat geen enkele marktpartij de klus wil aannemen. Zo zijn de materiaalkosten van bijvoorbeeld staal en koop door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne op dit moment de pan uit gerezen.
Aanbesteding gestart
Ondanks de onzekere situatie rondom de materiaalkosten wordt de aanbesteding begin 2023 weer gestart. Als het goed is, moet dan medio volgend jaar bekend zijn welke partij aan de slag gaat met het project. Ook moet dan duidelijk zijn wat de kosten worden.
Drie jaar langer
De vertraging houdt in dat Arriva nog drie jaar langer blijft rijden met de dieseltreinen. De provincie gaat daarover met de vervoerder in gesprek wat de consequenties, ook financieel, zijn.
Niet langer uitstellen
Verschillende gemeenten in Noord-Limburg, Gelderland en Noord-Brabant deden een maand geleden in een brief aan de Provincie Limburg een oproep om de elektrificatie van de Maaslijn niet langer uit te stellen. Dat blijkt nu onvermijdelijk te zijn.
Bron: L1
Uitgebreid onderzoek naar prestaties Arriva
Er komt een uitgebreid onderzoek naar de prestaties van Arriva voor het openbaar vervoer in Limburg tussen 2015 en 2023. Een motie met die strekking werd vrijdag unaniem aangenomen in het Limburgs Parlement.
Rituitval
Arriva heeft nog een contract met de provincie tot 2031. Jaarlijks krijgt het bedrijf zo'n 68 miljoen euro voor de bus en trein in Limburg. Maar alle politieke partijen maken zich zorgen over de verschraling van het openbaar vervoer. Er is niet alleen rituitval en vertraging maar ook sprake van een personeelstekort bij de vervoerder. En dus neemt de kritiek toe.
Indexatie
1 januari 2023 worden de tarieven met 6 procent voor de trein en 7 procent voor de bus verhoogd. Tijdens een vergadering vorige week vrijdag werd nog geëist om die verhoging ongedaan te maken, maar volgens gedeputeerde Maarten van Gaans is die indexatie volgens het contract niet aan te vechten. In dat geval zou de provincie moeten kiezen tussen een miljoenenclaim van Arriva of een verdere versobering van de dienstregeling. In de gewijzigde motie werd de passage over de bevriezing van de tarieven daarom geschrapt.
Onafhankelijk
Het onafhankelijke onderzoek moet kijken naar de effecten van prijsstijgingen, het versoberen en afschalen van de dienstregeling en het rijden met kleine busjes. De resultaten moeten uiterlijk in juni 2023 klaar zijn. In de aangenomen motie staat verder dat in afwachting van dit onderzoek verdere afschaling, versobering of verschraling van de dienstregeling niet is toegestaan.
Bron: L1
Wel treinen maar geen machinisten voor de Maaslijn, passagiers de dupe
De afgelopen week vielen er op de Maaslijn maar liefst 55 treinen uit. De spoorlijn van Roermond naar Nijmegen is een belangrijke verbinding voor het Land van Cuijk met stations in Cuijk, Boxmeer en Vierlingsbeek. Hoe komt het dat zoveel treinen niet rijden?
De tweets van Arriva, het bedrijf dat de treinen op de Maaslijn laat rijden, vallen op deze week. Het begint meestal met de zin ‘Door beperkte personeelsinzet vervallen…’ Personeelsgebrek is dan ook de belangrijkste reden van de uitval.
In totaal werken 175 machinisten op de treinen in heel Limburg. De Maaslijn, die een stuk door Brabant gaat, is de drukste van alle spoorlijnen van Arriva in het zuiden. Als een aantal machinisten uitvalt, heeft dat meteen grote impact, vergelijkbaar met een vallende rij dominostenen.
Zieke machinist niet te vervangen Het eerste ' steentje' begint met een paar langdurig zieke machinisten. Die worden minder snel geholpen doordat er wachtlijsten zijn bij het UWV. “En dus zitten ze langer in de ziektewet”, zegt woordvoerder Nikkie Smit van Arriva.
Daardoor is het qua personeel al krap. “Zodra er in de ochtend een machinist zich ziek meldt, lukt het ons niet meer om vervanging te vinden”, aldus de woordvoerder. Dus vallen er meteen treinen uit. Er rijdt dan niet elk kwartier, maar elk half uur een trein. Door langere treinen in te zetten, kunnen toch alle reizigers mee aan boord.
Er vallen regelmatig treinen uit op de Maaslijn.
Wachtlijsten treinrijbewijs Maar behalve door ziekteverlof, heeft de uitval van de treinen ook te maken met de instroom van nieuwe machinisten. “Er zijn genoeg mensen die dit werk willen doen”, zegt Smit. "Zo’n tien machinisten zijn net klaar met de opleiding en zouden meteen kunnen beginnen. Maar zo simpel is het niet."
Net als met een autorijbewijs mag je pas een trein besturen als je je papiertje hebt. En daar loopt het vast met de inzet van nieuw opgeleide machinisten. “Normaal is dit binnen 5 dagen geregeld. Nu loopt dit al op tot bijna 30 dagen bij de Inspectie Leef Omgeving en Transport die het papierwerk regelt”, zegt Smit.
Arriva verwacht dat de krappe personeelsbezetting over een tijd zal zijn verholpen. “We krijgen de vacatures goed ingevuld”, zegt de woordvoerder. “Dat is het probleem niet. Tot volgend jaar zomer starten er drie klassen om machinisten klaar te stomen. Die opleiding duurt zes maanden. Dan hebben we er weer tientallen bij.” Bron: Omroep Brabant
Machinist overlijdt in trein: passagiers slaan alarm
Een machinist van Arriva is in de nacht van zondag op maandag overleden in een trein bij Tienray.
Hij is waarschijnlijk door een natuurlijke oorzaak om het leven gekomen, zo laat een woordvoerder van Arriva weten. Het incident gebeurde rond 1:45 uur. De trein was onderweg van Venray naar Blerick, maar stond al stil bij een spoorwegovergang bij Tienray omdat er kort daarvoor een ree was aangereden.
Trein bleef stilstaan
De machinist zou zijn uitgestapt om te kijken naar het dier en stapte vervolgens weer in. Daarna bleef de trein echter stilstaan. Twee passagiers gingen kijken wat er aan de hand was en vonden de dode machinist in zijn cabine. Ze sloegen meteen alarm.
Hulpdiensten
De hulpdiensten rukten massaal uit voor de melding: zowel de brandweer, politie, ambulance als ProRail zelf kwam ter plaatse.
Een woordvoerder van Arriva benadrukt dat nabestaanden, collega's en betrokkenen die behoefte hebben aan nazorg, zich kunnen melden bij het vervoersbedrijf.
Bron: L1
Gemeenteraad Venlo stuurt brandbrief over Maaslijn
De Venlose gemeenteraad stuurt een brandbrief naar Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.
Doel van de brief is om aandacht te vragen voor het uitblijven van investeringen op de Maaslijn, meldt Omroep Venlo.
Rijk moet meerkosten betalen voor opknappen Maaslijn
"Terwijl het Rijk stevig investeert in de infrastructuur in de rest van het land, loopt de opwaardering van de Maaslijn opnieuw vertraging op. Wij roepen u op om als Rijk nu prioriteit te geven aan de Maaslijn en daarmee te investeren in de nodige bereikbaarheid van onze regio", schrijft Raquel van de Put (CDA) namens de voltallige Venlose gemeenteraad in de brief aan de staatssecretaris.
2027
Begin dit jaar trok ProRail de aanbesteding voor elektrificatie en verdubbeling van de Maaslijn terug. De Maaslijn had in 2020 al klaar moeten zijn, maar volgens de laatste prognoses wordt dat nu 2027. De geraamde kosten zijn inmiddels opgelopen tot meer dan 300 miljoen euro. De oude dieseltreinen op het traject moeten plaats maken voor moderne elektrische treinen.
LEES OOK
Weer vertraging Maaslijn: eind 2027 is het streven
Randstad
Wat de Venlose gemeenteraad verder dwarszit is dat het Rijk volop investeert in infrastructuur in de Randstad en een aantal groeiregio’s. Volgens de gemeenteraad ontstaat hierdoor een tweedeling in ons land. "Goede bereikbaarheid is cruciaal voor een sterke economie en voor onze inwoners om te kunnen (blijven) wonen waar ze willen", schrijft de gemeenteraad in de brief. Bron: L1